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International Youth Exchange FAQ 
 
INTERNATIONAL STUDENTS STUDYING IN INDIANA  
 

1. Q.  What is an Indiana “approved” International student exchange program? 
A. Indiana Code 20-26-11-10 (b) states that:  A foreign student visiting in Indiana under 

any student exchange program approved by the state board is considered a resident 
student with legal settlement in the school corporation where the foreign exchange 
student resides.  The student may attend a school in the school corporation in which 
the family with whom the student is living resides.  A school corporation that 
receives a foreign student may not be paid any transfer tuition. The school 
corporation shall include the foreign exchange student in computations to 
determine the amount of state aid that it is entitled to receive. 

 
In order to attend Indiana schools without providing transfer tuition, international 
exchange students may only participate in student exchange programs designated 
by the U.S. Department of State, as resolved by the Indiana State Board of 
Education.  The U.S. Department of State maintains a list of “Organizations 
Designated to Administer a High School Exchange Visitor Program” 
(http://j1visa.state.gov/participants/how-to-apply/sponsor-
search/?program=Secondary%20School%20Student.  Information is also found at 
the Council on Standards for International Educational Travel: 
(http://www.csiet.org/) 

2. Q.  What is a U.S. Department of State designated high school exchange visitor 
program? 
A.  The U.S. Department of State designated high school visitor exchange programs are 

programs authorized to issue certificates of eligibility (IAP-66/DS-2019) for uses in 
securing a J-1 Visa and admission to the United States.   
The J-1 Visa is a non-immigrant visa category intended for use by the U.S. 
government and private, nonprofit organizations to promote educational and 
cultural exchange.  Organizations such as nonprofit exchange programs or colleges 
and universities, may be designated by the U.S. Department of State as approved  
J-1 exchange visitor programs. 
 
 

http://j1visa.state.gov/participants/how-to-apply/sponsor-search/?program=Secondary%20School%20Student
http://j1visa.state.gov/participants/how-to-apply/sponsor-search/?program=Secondary%20School%20Student
http://www.csiet.org/
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3   Q.  What are the responsibilities of the U.S. Department of State designated                                                                                                                                           
            programs?                     

A. The U.S. Department of State regulations controlling designated international 
exchange programs are outlined in federal rules and regulations, under Title 22, 
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-
idx?SID=05afe8490682a15232d34b94c212d8ca&node=22:1.0.1.7.35&rgn=div5.  
(http://ecfr.gpoaccess.gov/).  Included in these rules are the requirements 
concerning mandatory health and accident insurance and the regulations on 
maintenance of accurate records for each participant.  Other major provisions 
require that sponsors (exchange visitor programs): 

 be tax exempt §62.25(b)(1) 

 require all participants to pursue a full course of study, of not less than one 
academic semester nor more than two academic semesters §62.25(c)(1); 

 assure that participants are secondary students in their home   
country who have not completed more than eleven years of primary and 
secondary study, exclusive of kindergarten; or limit their programs to 
participants of at least 15 years of age but not more than 18 years and six 
months of age as of the program start date §62.25(e)(1). 

 have not previously participated in an academic year or semester secondary 
school student exchange program in the United States §62.25(e)(3). 

 secure prior written acceptance for the enrollment of any student participant in 
a United States public or private secondary school §62.25(f((1).  (The Indiana 
Department of Education’s interpretation the intent of this regulation is that 
schools have the right to limit the number of foreign exchange students they will 
accept, regardless of whether they are from one or more sponsors.) 

 not facilitate the enrollment of more than five students in one school unless the 
school itself has requested, in writing, the placement of more than five students 
§62.25(f)5); 

 and ensure adequate orientation to participants and their host families §62.25(g) 
& §62.25(k). 

 
4. Q.  May schools deny enrollment to an exchange student? 

A.  Under Indiana’s Compulsory School Attendance law students between ages 7 to 18 
must attend school.  Indiana Code 20-26-11-10 (b) states that “A foreign exchange 
student visiting Indiana under any student exchange program approved by the state 
board is considered a resident student with legal settlement in the school 
corporation where the foreign exchange student resides.  The student may attend a 
school in the school corporation in which the family with whom the student is living 
resides.  A school corporation that receives a foreign student may not be paid any 
transfer tuition.”    An international exchange student should not “appear on the 
door step” of a school without knowledge and permission of the school 
administration.  However, if this does occur the school must enroll the student.  

http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=05afe8490682a15232d34b94c212d8ca&node=22:1.0.1.7.35&rgn=div5
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=05afe8490682a15232d34b94c212d8ca&node=22:1.0.1.7.35&rgn=div5
http://ecfr.gpoaccess.gov/
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Sponsors (high school exchange visitor programs) shall secure prior written 
acceptance for the enrollment of any student participant in a United States public or 
private secondary school.   
Prior acceptance shall; (i) be secured from the school principal or other authorized      
school administrator of the school or school system that the student participant will 
attend; and (ii )include written arrangements concerning the payment of tuition or 
waiver thereof if applicable.  Under no circumstances shall a sponsor facilitate the 
entry into the United States of a student for whom school placement has not been 
secured §62.25 (f). 

 
If a change of home stay becomes necessary, the sponsor should make every effort 
to place the student with another family in the same school district or same school.  
If this is not possible, a different district should be identified and contracted first 
before a host family is contacted in that district.  This will ensure consent from the 
school district before a family has made the commitment to host an exchange 
student. 
 

5.  Q.  How is the enrollment of international exchange student different than 
enrollment of immigrant students? 
A.  International exchange students must be accepted by an approved school prior to 

enrollment.  Immigrant students not enrolling through a formal exchange program 
must be enrolled regardless of immigration status.  The children of undocumented 
immigrants cannot be denied enrollment and they are not included in the SEVIS 
reporting that is required for international exchange students. (See SEVIS section) 
 

6. Q. Do international exchange students have to be assessed for English proficiency 
level? 

A. Under the Elementary and Secondary Education Act (ESEA), a foreign exchange 
student is not exempt from any Title I or Title III required English language 

proficiency placement assessment. LEAs are required to administer a Home 
Language Survey to all first-time enrollees (i.e. incoming Kindergarteners) and 
students enrolling from out of state. If a student, including a foreign exchange 
student, has a language other than English identified on the Home Language 
Survey, then an English language proficiency placement assessment test must be 
administered within 30 days of the beginning of the school year or two weeks 
after enrollment.  If a foreign exchange student receives a score of something 
other than fluent English proficient on the placement test, then the student is 
considered Limited English Proficient (LEP) and begins receiving federally 
required English language development services.  This policy applies even if the 
student’s foreign exchange program required an English proficiency assessment.  
English language proficiency assessments aligned to Indiana’s English proficiency 
assessment are required. A score that a foreign exchange program considers as 
English proficient may not correlate to Indiana standards. Therefore, foreign 
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exchange students should be treated like any other student if they indicate a 
language other than English on a home language survey.  
 
A foreign exchange student that indicated a language other than English on the  
Home Language Survey would also be included in an LEA's Language Minority  
(LM) count for purposes of allocating funds under 3114(a) of the ESEA. If you  
have any further questions, please contact: Cole Dietrich, English Learner (EL)  
Specialist 317.233.0786 adietrich@doe.in.gov    

 
7. Q.  Are there other types of visa for international students? 
A. The J-1 visa is specifically for students participating in the U.S. Department of State 

designated exchange visitor programs.  International students may also study in the U.S. 
under an F-1 visa.  This is a student visa under the administration of U.S. Immigration 
and Customs Enforcement (ICE).  (http://www.ice.gov/) Information is also at Study in 
the States: http://studyinthestates.dhs.gov/.   

 
8. Q.  How is an F-1 visa obtained: 

A. In order to be issued an F-1 visa, an I-20 (Certificate of Eligibility for Non-Immigrant 
Student Status) must be obtained and presented to the American Embassy or an 
American Consulate in the international student’s home country. 
http://travel.state.gov/content/visas/english.html.   

 

SEVIS AND SEVP      
 
1. Q.  What are SEVIS and SEVP? 

A. The Student Exchange and Visitor Program (SEVP) is designed to help the 
Departments of Homeland Security and State monitor school and exchange programs 
and F, M, and J category visitors.  Exchange visitor and student information is 
maintained in the Student Exchange Visitor Information System (SEVIS). SEVIS is an 
internet based system that maintains accurate and current information on non-
immigrant students (F and M visa), exchange visitors (J visa), and their dependents (F-
2, M-2, and J-2).  SEVIS enables schools and program sponsors to transmit mandatory 
information and event notification via the Internet, to the Department of Homeland 
Security and Department of State throughout a student or exchange visitor’s stay in 
the United States (http://www.ice.gov/sevis/).   

 
All student applicants must have a SEVIS generated I-20 issued by an education 
institution approved by the Department of Homeland Security, which they submit 
when they are applying for their student visa. The consular officer will need to verify 
the student’s I-20 record electronically through the SEVIS system in order to process 
the student visa application.   
 
 
 

mailto:adietrich@doe.in.gov
http://www.ice.gov/
http://studyinthestates.dhs.gov/
http://travel.state.gov/content/visas/english.html
http://www.ice.gov/sevis/
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2. Q.  Who is authorized to issue the I-20 Visa 
A. Any educational institution, including public and nonpublic high schools, that have 

received approval for attendance of non-immigrant alien students from the 
Department of Homeland Security may issue the I-20. 
(http://www.ice.gov/sevis/schools/new_schools/index.htm) 

 
3. Q.  How does a school apply for authorization to issue an I-20? 

A. To apply for authorization to issue I-20s, a school must submit an I-17 (Petition for 
Approval of School Attendance of Non-immigrant Alien Students) and an I-17A 
(Designated School Official) to USCIS, http://www.ice.gov/sevis/i17/i17_2.htm.   

 
4. Q.   Are there any schools in Indiana which currently have authorization to issue  

I-20s?  
A.  Yes.  In some cases, schools are not aware that they have this authorization 

because of an administration change.  Contact USCIS to confirm your I-20 
authorization status.  In some cases, a school may need to resubmit an I-17.  If a 
school has had authorization, it may just need to submit an I-17A for a new 
designation of signatories.   

 
5. Q.   What are the Legal Requirements for F-1 international Students in Public Schools? 

A. Congress enacted limitations on certain international students planning to study in 
U.S. public schools.  Restrictions for students on F-1 immigration status are the 
following: 

 Prohibits their attendance in public elementary schools (Grades K-8 or 
publically funded adult education programs); 

 Limits attendance in public secondary schools (Grades 9-12) to a 
maximum of 12 months; and 

 Requires them to reimburse public secondary school for the full, 
unsubsidized per capita cost of education during the intended period of 
study 

 
6. Q.  Who determines what credit is granted for transferred course work? 

A.  The granting of credit when a student transfers from out-of-state or another 
country is determined by the receiving school’s principal or designee.   

 
7.   Q.  Who determines how to evaluate the transcript from an international exchange                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

student? 
A.  The local school system is responsible for the final determination of what credits to 

grant and how to interpret the transcript of any transferring student.   
http://www.doe.in.gov/elme/legal-guidance.   

 
8. Q.  How are exchange students reported to the Indiana Department of Education? 

A. Foreign exchange students should be reported just as any other enrolled student is 
reported.  This means that the student should be reported on the Real Time and 

http://www.ice.gov/sevis/schools/new_schools/index.htm
http://www.ice.gov/sevis/i17/i17_2.htm
http://www.doe.in.gov/elme/legal-guidance
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Attendance reports; Membership report (if the student is enrolled on count day – foreign 
exchange students enrolled on count day are reported as resident enrollment); and any 
other relevant reports (such as Additional Student Information, Language Minority, etc.).  
When the student leaves the school (at the conclusion of the school year or on another 
date during the school year, as applicable), report the student on Real Time with a Code 
27 (foreign exchange student) and the appropriate exit date. If the school places the 
student in 12th grade and does not report mobility at the end of the year, the student 
remains in the Cohort as if they completed the year. 
 

9.  Q.  Are international exchange students required to participate in ISTEP or ECA     
Assessments? 

A. All students are required to participate in the ISTEP+ assessment program and ECA 
assessment.  This includes English Language Learner (ELL) students who are Limited 
English Proficient (LEP), Level 1-4, migrant students, foreign exchange students, and 
foreign students not participating in a foreign exchange program.  Assessment outcomes 
will not affect the AYP results of the school since the student will not have two data 
points to compare. 

 
 

10.     Q.  Who determines when a high school may issue a diploma to a student? 
A.  This is a local decision. Exchange programs are prohibited from advertising that a 

High School diploma will be obtained by the student.  To qualify for a diploma, 
international exchange students must meet all credit and course requirements for 
graduation and ISTEP+, End of Course Assessments (ECA) state assessments, like all 
other students.  If the school decides to award a certificate to an international 
exchange student attending school as a senior, it should not be reported on the DOE-
GR. 

 
11.    Q.    If a student will be transferring out of the country to attend school and needs a   

           transcript notarized, what do they do? 
A.     Some countries require that the family provide notarized, signed documents including  

 letters from the school corporation superintendent, the school principal, and grade 
transcripts.  Once these documents are notarized, they also must be sealed by the 
Secretary of State with an apostille  (http://www.in.gov/sos/business/apostille/).  The 
person in charge of the apostilles is located in the Indiana Secretary of State’s Office. 

    For information contact: 
    Authentication Clerk 
    Indiana Government Center South 
    302 West Washington Street, Room E018 
    Mailing Address:  Room 201, Statehouse 
    Indianapolis, IN  46204 
    317/232-2677 (phone) 
    317/233-3283 (fax)    

 

http://www.in.gov/sos/business/apostille/
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INDIANA STUDENTS STUDYING ABROAD 
 

1. Q.  Who determines what credits a student from Indiana receives for completing study 
as an international exchange student? 
A.  When the student returns to an Indiana school, credits are determined by the local 

school corporation.  Students may be requested to provide proper course titles and 
descriptions, examples of coursework competed, a list of textbooks used, and a 
statement concerning the length of time in school.  Although this information is not 
required, it may assist the school corporation in granting credit. 

 
2.  Q.  What programs are available for students to study abroad? 

A.  Information on study abroad and list of U.S. Department of State designated 
international exchange programs may be accessed on 
http://exchanges.state.gov/us/find-programs.  
 
 

CONTACT  INFORMATION: 
 
 

INTERNATIONAL EXCHANGE STUDENTS 
Jill Woerner 
Indiana Department of Education 
115 W. Washington St.    
South Tower, Suite 600  
Indianapolis, IN 46204  
317/234-5705 
jwoerner@doe.in.gov 
 
 

ENGLISH LEARNING AND MIGRANT 
EDUCATION  
Rachel Davidson 
Indiana Department of Education  
115 W. Washington Street.   South Tower,  
Suite 600  
Indianapolis, IN  46204 
317/232-0558 
rdavidson@doe.in.gov 
 
 
 

Council on Standards for International 
Educational Travel  
Chris Page, Executive Director 
212 South Henry Street 
Alexandria, VA 22314 
703/739-9050 
cpage@csiet.org 
www.csiet.org  
 

 
 
SEVIS 
ICE/SEVP 
800 K. Street, NW 
Suite 1000 
Washington, DC.  20526 
800/892-4829 
http://www.ice.gov/sevis/sevis.htm.  
SEVIS.Source@dhs.gov 
 

F-1  VISA 
U.S. Department of State 
http://www.state.gov/ 
201/203-5096 
 

USCIS National Customer Service Center 
Local USCIS 
800/375-5283     
950 North Meridian Street 
www.uscis.gov  
Indianapolis, IN 46204 
800/375-5283 
 
Study in the States  
http://studyinthestates.dhs.gov/.   
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