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Preschool Teachers and Special Education Preschool Teachers 
Preschool Teachers, including Special Education Preschool Teachers, DO NOT have to meet the Highly 
Qualified Teacher (HQT) requirements.  Under No Child Left Behind, Preschool Teachers must meet the 
Highly Qualified Teacher (HQT) requirements if the state includes Early Childhood or Pre-Kindergarten as 
part of its Elementary and Secondary School System.  The state of Indiana’s definition of “Elementary 
School” includes grades beginning with Kindergarten and does not include preschool.  [See IC § 20-10.1-1-
15 (now IC § 20-18-2-4]. 
 
Any Indiana Teacher who is teaching a core academic subject area in a K-12 school setting, in a public 
school, must be highly qualified under No Child Left Behind (NCLB). 
 
Questions 
For information about how to become licensed in Early Childhood Education (P-3) please contact the 
Office of Educator Effectiveness and Licensing’s Help Desk at (317) 232-9010 or email your questions to 
licensinghelp@doe.in.gov.  For Highly Qualified questions please contact Tana Mansfield, Educator 
Effectiveness Specialist over Testing and Title II/Highly Qualified Teacher (HQT) Specialist by email at 
hqt@doe.in.gov or by phone at (317) 234-0218.  Visit our Highly Qualified webpage at:  
http://www.doe.in.gov/effectiveness/educator-effectiveness-highly-qualified-teacher-provisions.  
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