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Please be aware that the original policy memorandum from April 17, 2006,  

(SP 20-2006) has been revised. This policy memorandum supersedes the previous 

version, as changes have been made for clarification purposes.  

The changes amount to a rewrite of the answer to Question 3. The current version 

supersedes Question 3 in SP 20-2006. 
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                   AN EQUAL OPPORTUNITY EMPLOYER 



 

Questions and Answers for Buy American Provision  
(SP20-2006 Revised) 

 
 

1)  Question:  What are the requirements of the Richard B. Russell National School 

Lunch Act’s (NSLA) Buy American provision that school food authorities (SFAs) must 

follow when purchasing food and food products for use in the Child Nutrition Programs? 

 
Answer:  Section 104(d) of the William F. Goodling Child Nutrition Reauthorization 

Act of 1998 (Public Law 105-336) added a new provision, Section 12(n) of the NSLA 

(42 USC 1760(n)), requiring SFAs to purchase domestically grown and processed foods, 

to the maximum extent practicable.  Purchases made in accordance with the Buy 

American provision must still follow the applicable procurement rules calling for free 

and open competition. 

2)  Question:  How would an SFA determine it’s a “domestic commodity or product”? 

Answer:  Section 12(n) of the NSLA defines “domestic commodity or product” as one 

that is produced and processed in the United States substantially using agricultural 

commodities that are produced in the United States.  One of the reports accompanying 

the legislation noted that “substantially” means that over 51% of the final processed 

product consists of agricultural commodities that were grown domestically. 

 
3)  Question:  Are there any exceptions to the requirements of the Buy American 

provision? 

 
Answer:  Yes. While rare, two situations which may warrant a waiver to permit purchases 

of foreign food products are:  1) the product is not produced or manufactured in the U.S. 

in sufficient and reasonable available quantities of a satisfactory quality; or  

2) competitive bids reveal the costs of a U.S. product are significantly higher than the 

foreign product. 

 
4)  Question:  Does the “Buy American” provision apply to entities that purchase on 

behalf of an SFA, such as a purchasing cooperative or a food service management 

company? 

 
Answer:  Yes.  Any entity that purchases food or food products on behalf of the SFA 

must follow the same “Buy American” provisions that the SFA is required to follow. 

 
5)  Question:  Does the “Buy American” provision apply only to purchases made using 

Federal funds under the Child Nutrition Programs? 
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Answer:  No.  SFAs must ensure that all procurements using funds from the nonprofit 

school food service account comply with the Buy American provision.  Pursuant to Child 

Nutrition Program regulations, all Federal funds, all money received from children as 

payment for program meals, all proceeds from the sale of competitive foods, and all other 

income generated by the school food service must accrue to the food service account.  As 

a consequence, the entire nonprofit school food service account becomes subject to 

Federal procurement standards. 

 
6)  Question:  What can an SFA do to comply with the requirements of the Buy American 

provision? 

 
Answer:  There are a number of ways SFAs can comply with the provision.  SFAs should 

be including a Buy American clause in all product specifications, bid solicitations, 

requests for proposals (RFPs), purchase orders, and other procurement documents issued. 

Additionally, SFAs are required by 7 CFR 3016.36(b)(2) to monitor contractor 

performance to ensure compliance with all contractual requirements, including the Buy 

American provision.  SFAs can also ask their suppliers to provide certification as to the 

origin of the product which is discussed in more detail in question #9. 

7)  Question:  How should an SFA determine the country of origin for an end product? 

Answer:  For manufactured end products, there is a two-part test to define end product: 

(1) the article must be manufactured in the United States; and (2) the cost of domestic 

components must exceed 50 percent of the cost of all the components.  It is not enough 

to assume that a product with a well recognized American brand name or product 

supplied by a domestic foodservice distributor complies with the Buy American 

provision.  SFAs should inquire further with their suppliers to determine the country of 

origin for an end product because some products sold in school meals may carry the 

name brand of domestic company but the product itself may derive from another 

country.  SFAs should also examine product packaging as the Nutrition Labeling and 

Education Act of 1990 mandates that the country of origin for both domestic and 

imported food products be identified on the product labels. 

 
8)  Question:  Should SFAs rely on the distributors’ reliance on information from 

American suppliers about the amount of domestic content in the parts, components, and 

other elements they buy and use for their final products? 
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Answer:  According to the Federal Trade Commission, if given in good faith, entities can 

rely on information from foodservice distributors about the domestic content in the parts, 

components, and other elements contained in the product.  However, rather than assume 

that the content is 100 percent U.S.-made, SFAs would be wise to ask the supplier, i.e., 

manufacturer or distributor, for specific information about the percentage of U.S. content. 

SFAs can include in their bidding process a requirement for certification along the lines 

of:  "We require that suppliers certify the percentage of U.S. content in products supplied 

to us.  If you are unable or unwilling to make such certification, we will not purchase 

from you."  Appearing under this statement could be the sentence, "We certify that our  

         have at least       % U.S. content," with space for the supplier to fill in the name of 

the product and its percentage of U.S. content. 

 
9) Question:  Doesn’t this place some of the burden on the manufacturers and 

distributors of food and food products in the Child Nutrition Programs? 

 
Answer:  Yes.  The ability to certify, as required by the terms of the contract with the 

SFA, will require that manufacturers and processors look back far enough in the 

manufacturing process to be reasonably sure that any significant foreign content has been 

identified. 

 

 

 

 


