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Title I Frequently Asked Questions 
 

Q: If there is no cycle monitoring, how will I know if and when our LEA is being 
monitored this year? 
A: IDOE will notify each LEA that is selected for a fiscal, programmatic or desktop 
monitoring one month prior to the monitoring due date with specific directions.  

Q: Is it allowable to transfer Title II, A funds into Title I, A? 
A: Yes, LEAs are permitted to transfer funds from Title II, A to Title I, A, but never 
out of Title I, A. See page 47 of the Title I Fiscal Handbook for additional guidance. 
http://www.doe.in.gov/sites/default/files/titlei/title-i-fiscal-handbook-2015-2016.pdf 

Q: I am a new Title I Program Administrator.  Are there any webinars or 
PowerPoints that can provide guidance? 
A: Yes, the Title I Website and the Learning Connection have webinars and 
guidance documents that can support new Title I Program Administrators. 
Title I Website: http://www.doe.in.gov/titlei 
IDOE Learning Connection: 
https://learningconnection.doe.in.gov/Login.aspx?ret=/default.aspx 
 
 

 
 

 
 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

Uniform Grant Guidance (UGG) Reminder 
 Procurement Standards 2 CFR 200.318(a)  

Uniform Grant Guidance: All nonfederal entities (LEAs) must have 
documented (written) procurement procedures which reflect applicable 
Federal, State, and local laws and regulations. Written procedures will be 
reviewed during on-site monitoring. 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                      
 

 

Title II, A Updates and Reminders 
 

The U.S. Department of Education released 
non-regulatory guidance regarding Title II, Part 
A: Building Systems of Support for Excellent 
Teaching and Leading. The guidance can be 
found by clicking here.      

 The Title II, A allocations are currently being 
finalized. A memo will be sent to all districts 
once they are ready to distribute. 

The FFY14 Title II, A Final Report of 
Expenditures is due December 31, 2016. 

 

 
 
 
 

Important Title I, Part A & 
Title I, Part D Due Dates 

 

October 1-15, 2016 
Last days to request reimbursement for  

SY 2015-2016 funds 
 

October 15, 2016 
Comparability Reports due to IDOE  
for LEAs with corp #s ending in “5”  

 
October 17, 2016 (tentative) 

2015-2016 Title I Staffing Report opens 
2015-2016 Title I, Part D Final Report opens 

 
October 28, 2016 

SY 2015-2016 Final Expenditure Report due 
 

 November 1, 2016 
Amendment period opens for SY 2016-2017 Part A 

and Part D applications 
& 

Neglected and Delinquent Annual Survey  
November 1 - December 9, 2016 

 
November 18, 2016 

2015-2016 Title I, Part D Final Report deadline 
 

November 21, 2016 
2015-2016 Title I Staffing Report deadline 

 
December 9, 2016 

Neglected and Delinquent Annual Survey 
November 1 - December 9, 2016 

 
December 29, 2016 

Date for compliance issues to be resolved for 2017 
Comparability Reporting 

 

 
 
 
 
 
 

December 29 
Date for compliance issues to be resolved for 

2017 Comparability Reporting 

 

 

Title I Reminders 
 Please notify your specialist and update the contact page in the Title I 

grant/amendment when there are changes in personnel for the 

superintendent, program administrator and treasurer’s positions. 

 The Title I Program Administrator should meet at least monthly with the Title I 

Treasurer to verify and confirm changes in the Title I budgets. 

 The 2015-2016 Final Expenditure Report should match the approved budget in 

the last Title I amendment. 

 Title I funds are always under the direct management of the public school 

district.  Therefore, any instructional staff, materials and supplies, professional 

development, etc. used in the nonpublic school must be approved and paid 

for by the public school district.  Nonpublic officials have no authority to 

obligate Title I Funds.  The LEA may not reimburse the nonpublic schools for 

Title I, II, III expenditures. http://www.doe.in.gov/titlei/federal-guidance 

  

 

http://www.doe.in.gov/sites/default/files/titlei/title-i-fiscal-handbook-2015-2016.pdf
http://www.doe.in.gov/titlei
https://learningconnection.doe.in.gov/Login.aspx?ret=/default.aspx
http://cl.exct.net/?qs=4c4acc5511d1095c79e33c5cb3f4939b46aa724fe00b1e2d6b474cb9c65a283e
http://www.doe.in.gov/titlei/federal-guidance
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The following regulation also takes effect beginning in the 
2016-2017 school year: 
 

C-7. Must a State and its LEAs continue to comply with the 
requirements in section 1119 of the ESEA, as amended by 
NCLB, which describe certain highly qualified requirements for 
teachers?  
A State and its LEAs must continue to comply with section 
1119 of the ESEA, as amended by NCLB, through the 2015-
2016 school year, including the requirement that a State and 
LEA report information related to highly qualified teachers 
based on the 2014–2015 and 2015–2016 school years.  

USED is not requiring States to comply with the requirements 
in section 1119 of the ESEA, as amended by NCLB, beginning 
in the 2016-2017 school year, which set forth requirements 
for highly qualified teachers and use of funds to support 
compliance with the highly qualified teacher requirements. 
(Updated May 4, 2016) 
 
 
Please note: Schools are no longer required to have teachers 
complete the Highly Qualified Teacher Verification form. 
 

Implementation of ESSA begins in the 2017-2018 school 
year; however, the following regulation will begin in the 
2016-2017 school year: 
 
D-3. Must a school continue to comply with section 
1111(h)(6)(B)(ii) of the ESEA, as amended by NCLB, which 
requires a school to notify parents when their child has been 
assigned to, or has been taught for four or more consecutive 
weeks by, a teacher who is not highly qualified?  
 
No.  
Schools will no longer be required to provide notice to 
parents related to the highly qualified status of their child’s 
teacher, if the non-highly qualified teacher has taught for 
four or more consecutive weeks in a classroom.   
 
 

Please note: LEAs are still required to notify parents early in 
the school year that they may request and the LEA will 
provide certain information regarding the professional 
qualifications of the student’s teachers and 
paraprofessionals, as appropriate.  (Parents’ Right-to-Know 
letter). 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Every Student Succeeds Act (ESSA) Updates 

2016-2017 IDOE Consolidated Federal On-Site Monitoring 

Updated Uniform Grant Guidance (UGG) now requires IDOE to evaluate risk of noncompliance for all LEAs to determine the appropriate federal 
(Title I, II, III) monitoring (fiscal, programmatic or desktop). Previously, LEAs were chosen for monitoring based on a cycle rotation; however, this 
will no longer be the process.  LEAs will now be evaluated annually for risk using the following criteria: Application Quality, Fund Management, 
IDOE Monitoring Findings and Monitoring History. A selection of LEAs will be identified for a fiscal, programmatic or desktop IDOE federal 
monitoring based on the results of the evaluation. 

Beginning with SY 2016-2017, IDOE will notify each LEA that is selected for a fiscal, programmatic or desktop monitoring one month prior to the 
monitoring due date with specific directions. 

Programmatic on-site monitoring will begin with selected LEAs in October, fiscal on-site monitoring will begin with selected LEAs in November 

and desktop monitoring for selected LEAs will begin in February.  If selected for monitoring, your assigned Title I Specialist will be available to 

support you during the process. 

 How to Submit an Amendment to your Title I Grant During the Amendment Window  
(November 1, 2016 - May 30, 2017) 

1. Log in to the on-line Title I Application Center.  https://title1.doe.in.gov/login.aspx 
2. Click “Amend” on the right side of the appropriate grant (e.g., 2017 BASIC).  
3. Update allocation and carryover amounts on the Application Summary page by clicking the blue word “here” in the first paragraph. The 

final expenditure report must be submitted before carryover is pulled into the system. 
4. Make the necessary changes to the application.  
5. Submit the amendment for review and approval. Amendments are reviewed in the order that they are received. 

 

https://title1.doe.in.gov/login.aspx

